1.3 Nybörjartips

Från Tycoon Online Swedish
Hoppa till: navigering, sök

<- 1.2 Registrera dig ^ Index Hjälpen ^ 2.1 Ekonomi ->

Något av det viktigaste i Tycoon Online är att få en så bra start som möjligt. Ju bättre start du får, desto snabbare kommer ditt företag att öka i värde.

Att få pengarna att räcka till

När du har registrerat dig har du 7 500 iKr, att registrera ett företag kostar 5 000 iKr. Nu återstår endast 2 500 iKr, vilket inte är mycket. Begginers tips 1.png
För att bygga din första byggnad behöver du kanske ansöka om ett lån från banken. Nu i början kan du låna upp till 5 000 iKr av banken, men se upp; varje midnatt måste du göra avbetalningar på lånet och dessa ska gärna vara så låga som möjligt.

Förutom ditt startkapital och pengar från banken kan du få in pengar genom att sälja dina aktier. När du registrerar ditt företag får du nämligen 50 st aktier i ditt eget företag. Dessa är sammanlagt värda 5 000 iKr, så att lägga ut dem till försäljning kommer att ge dig ännu mer pengar att handla för, om någon köper dem vill säga. Här ska man tänka lite smart, när du precis har registrerat ditt företag är dina aktier billiga, det kan därför vara en fördel att vänta lite med att sälja dem. Ett par dagar senare har ditt företagsvärde förhoppningsvis gått upp och aktierna är därmed värda mer.

Dina första byggnader

Börja med något enkelt. När man är ny är det lättast att börja med fabriker som producerar råmaterial, så som olja, trä, vete, osv. Detta ger dig en känsla och förståelse för hur spelet fungerar. Om du börjar med att bygga fabriker, eller butiker, som kräver råmaterial eller tillverkningsmaterial för att fungera, måste du se till att du har råd att köpa in materialet och du behöver kanske vara inloggad oftare för att leta efter materialet på marknaden. En dyr och stor fabrik är värdelös om den inte har material i sitt lager så den kan producera några varor.

När du har bestämt dig för en byggnad och köpt den, är det dags att placera ut byggnaden i staden. Börja med att kolla på vilken sorts miljö byggnaden ska vara i – landsbygd, stadsbetong eller hav. Nu behöver du köpa zoner som du kan placera byggnaden på. För att göra detta, går du in på "Mark" i vänstermenyn och väljer "köp zoner".

Begginers tips 2.png Begginers tips 3.png

Du ska sedan välja den sektor som byggnaden ska vara i, t.ex. ljusgrön för landsbygd, och väl där köpa de zoner din byggnad behöver. De första 10 zonerna är gratis.
De flesta byggnader kräver att du placerar dem på zoner som ligger intill varandra i en viss formation. Köp därför zonerna först när du vet vilken typ av byggnad du ska använda dem till och var noga med att kolla hur zonerna ska vara placerade i förhållande till varandra! Byggnaderna går inte att rotera!
Efter att ha väntat tills nästa systemcykel (var tionde minut) kan du placera ut byggnaden. Om du placerar byggnader i anknytning till en väg så blir den 30% effektivare. Ha det i åtanke när du köper zoner!
För att placera byggnaden går du åter till byggnaden du just köpt och väljer "placera". Sedan kan du anställa personal och sätta in dem i byggnaden så att de börjar bygga!

Anställ rätt personal

När du ska anställa personal kommer du märka att varje person som du kan anställa är tränad för ett speciellt yrke. Om yrket matchar byggnaden kommer den anställde jobba effektivare. T.ex. jobbar en oljeborrare bäst i ett borrtorn, men det är inget krav. En doktor kan också jobba i ett borrtorn, men inte lika effektivt. Att ha rätt personal på rätt plats är bra, men det viktigaste är att alla byggnader är bemannade.

Begginers tips 4.png

Anställda som jobbar i dina byggnader kommer gradvis att öka sin produktivitet. Deras attributpoäng kommer öka med tiden. Riktigt duktig personal är bäst att ha i sina byggnader eftersom de producerar mer än dålig personal. Men om har dåligt med pengar, kan det var läge att anställa personal med låga lönekrav.

Glöm aldrig att personalen kräver lön! En gång i vecka måste du betala ut lön till dina anställda - se till så att du vet när detta sker. Du hittar din löneinformation om du klickar på "Personal" i vänstermenyn och sedan på "Lön".

Beggginers tips 5.png Begginers tips 6.png

När lönen betalas ut tas den från ditt lönekonto, så se till att du har tillräckligt med pengar där när det är dax att betala. Du börjar med 2 500 iKr på lönekontot, men du behöver själv sätt in mer pengar där, vilket du kan göra på "Lön"-sidan.

Begginers tips 7.png

På skärmdumpen ovan kan du se att total lön är uppbyggd av både lön och sociala avgifter. Ju fler anställda du har, desto högre blir de social avgifterna - de ökar med 2 %-enheter per anställd. (Röd box)

Den gröna boxen visar hur mycket pengar du har på ditt lönekonto. Värdet inom parantes visar hur mycket överskott eller underskott du har på lönekontot om du skulle betala dem just nu. Röda siffror innebär att du har underskott och svarta siffror innebär följdaktligen ett överskott.

Den blå boxen visar var du kan ställa in när du vill betala ut dina löner och den gula boxen visar senaste utbetalning, nästa utbetalning samt deadline. I lila boxen kan man som Guldmedlem göra en löneutbetalning med hjälp av knapptryckning och behöver inte vänta på det schemalagda tillfället.

För att sätta in mer pengar på lönekontot, klickar du på länken i den orangea boxen.


Om ditt lönekonto inte har täckning för lönen, när det är dags att betala ut lönerna, kommer resten att tas från dina tillgångar med en straffavgift på 25%. Även missnöjet bland dina anställda kommer öka. Ökningen sker först vid midnatt och kommer innebära att dina anställda har lättare för att bli frånvarande. För att göra dina anställda gladare kan du utföra frånvaroförebyggande åtgärder. Detta kan du göra under länken "Frånvaroförebyggande åtgärder" som du också hittar under länken "Personal" i vänstermenyn. Det finns sex olika åtgärder att välja mellan.

Begginers tips 8.png
Begginers tips 9.png

På skärmdumpen ovan kan du se hur stort ditt nuvarnade missnöje är (Röd box) just nu, i %. Grön box visar den valda åtgärden och den blå boxen visar en beskrivning och kostnad av den valda åtgärden.

Producera rätt varor

Marknadspriser förändras, därför måste man hålla koll på vilken vara som är lämpligast att producera just nu. Man kan se vad varorna kostar idag (grön box) samt deras utveckling de senaste två dagarna (gul box) under länken "Priser".

Beginners tips 10.png Beginners tips 11.png

Men för att tävla med de bästa spelarna måste man vara flexible och ändra sin produktion efter marknadsutvecklingen. Det är då viktigt att veta vad som kommer hända med priserna i framtiden. Man ser detta bäst genom att följa Uträkning av marknadspriser under Trender i högermenyn.

Beginners tips 12.png

Utnyttja marknadsbonusen

När du köper eller säljer varor via marknaden, kan du få speciella bonusar som ersätter dig med en del av din inköpskostnad eller ger dig extra företagsvärde för varje såld vara. För mer information om hur bonusen fungerar, uppmanas du att läsa om marknadsbonusen i hjälpen.

Försäljningsbonus

Beginners tips 13.png Beginners tips 14.png

Skärmdumpen ovan visar hur du kan se och tolka bonusen via "Bonus"-länken i vänstermenyn. Överst väljer du om det är försäljningsbonusen eller inköpsbonusen du vill titta på (röd box). Den överta tabellen i försäljningsbonusen, visar dina eventuella bonuspoäng från föregående dag. De blå boxarna visar tre olika beräkningar av bonusen (eller utebliven bonus). - den första raden visar att jag förbrukade mer än jag producerade, vilket gör att min bonus blir 0. - den andra raden visar att hela gårdagens produktion av 991 enheter blir min bonus idag. - den tredje raden visar att jag hade stor förbrukning och försäljning men ingen produktion. D.v.s. jag köpte in alla varor jag behövde från marknaden och eftersom man bara får bonus på varor man själv tillverkar blir bonusen 0.

I den nedre tabellen av försäljningsbonusen kan du se hur mycket av dagens bonus som du har utnyttjat och hur mycket du har kvar (se nedan).

Beginners tips 15.png

Här kan vi se att jag har all bonus kvar för dagen, då jag ännu inte utnyttjat den.

Inköpsbonus

Beginners tips 16.png

I denna skärmdump ser du hur mycket av inköpsbonusen som du har kvar att utnyttja (Röd box) och hur mycket du har tjänat in under denna dagen (Blå box). Du får pengarna vid midnatt. 2 500 iKr är den maximala inköpsbonus som du kan få. Inköpsbonusen kan var till stor hjälp i början av rundan.

Håll koll på lagret

När ditt företag är nytt har du plats för 500 enheter varor i ditt lager. Du kan sedan vid behov uppgradera ditt lager, med 500 enheter per uppgradering. Om du har fler varor än din kapacitet i lagret kommer du att få betala straffskatt, så var npga med att inte få överfullt lager.

Beginners tips 17.png Beginners tips 18.png

Skärmdumpen ovan visar all tillgänglig information som ges på lagersidan. Den röda boxen visar vilken version, storlek och utnyttjande du har av ditt lager för tillfället. Blå box visar vilken version och storlek ditt lager får om du uppgraderar det, samt vad det kostar att uppgradera till näst version. Grön och Gul box visar vad jag har i lagret (vanliga och reserverade) samt till försäljning på marknaden just nu.

Handla med aktier

Man får endast utdelning från sina aktier en gång per vecka. Det kan därför vara dumt att satsa alla sina pengar på aktieinköp i början, eftersom det tar tid innan aktieutdelningen vuxit till stora belopp. Däremot är aktierna billiga i början och efterhand som företagen växer, ökar även aktievärdet och du kan sälja dem med en förtjänst.

Undvik transporter i början

Transporter ger inga stora inkomster. Istället tillför en massa till företagsvärdet, men om du inte har några andra inkomster än från fordon riskerar du att gå i konkurs. Vänta därför gärna med att köpa transporter tills du är nöjd med de byggnader du har.

När du väl bestämmer dig för att börja med fordon, tänk på att fordonen ökar ganska mycket i pris för varje nytt fordon du köper. Vill du ha ett eller flera dyra fordon så kan det vara smart att köpa in dem först och köpa de billigare fordonen senare.

Be om hjälp

Det är många spelare inloggade dagligen i Tycoon Online. Många är aktiva i forumet och väldigt hjälpsamma. Är det något du inte förstår eller undrar över, och om du inte hittar svaret i hjälpen eller i FAQ, så tveka inte utan skriv ett inlägg i något av forumen. Tänk bara på att vara trevligt och seriös i ditt inlägg och att välja rätt forum. Inlägg med sexuell-, rasistisk- eller annan stötande natur, tolereras inte.

Ett långsiktigt spel - ge aldrig upp

Det är som sagt viktigt att få en bra start, men glöm aldrig att Tycoon Online är ett långsiktigt spel. En runda är på 70 dagar, vilket innebär att du har lång tid på dig att planera ditt företag, lägga upp detaljerade planer och kanske även ta dig hela vägen upp till första platsen.<- 1.2 Registrera dig ^ Index Hjälpen ^ 2.1 Ekonomi ->

Andra språk: Engelska Portugisiska